Job Club

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Formarea Comunitatilor de Practica – un Model pentru o Academie

Comunitatile de practica sunt voluntare si de aceea succesul si durabilitatea lor sunt generate de dinamismul, relevanta si valoarea cu care atrag, incanta si cuceresc noii sau actualii membri. Deşi mai mulţi factori, cum ar fi management  support sau o problemă urgentă pot inspira o comunitate, nimic nu poate înlocui acest sens de vitalitate Proiectarea pentru a obtine vitalitate este deosebita de majoritatea proiectarilor organizationale, care de obicei se bazeaza pe structuri, sisteme si functii care impreuna sustin obtinerea scopurilor organizationale bine determinate si se integreaza cu celelalte elemente structurale ale organizatiei. Chiar si atunci cand organizatiile sunt construite astfel incat sa fie flexibile si sa poata interactiona si adapta in functie de mediul inconjurator, naturaletea, spontaneitatea, dezvoltarea si vitalitatea nu sunt intotdeauna privite ca obiective principale in proiectarea organizatiei. Acestea sunt insa vitale pentru comunitatile de practica. Proiectarea pentru spontaneitate necesita urmarirea unor principii pentru a evidentia propria directie interna, caracterul si energia. Principiile pe care le-am dezvoltat in aceasta privinta urmaresc problemele si esenta trasarii planului unei comunitati de practica.

1.Design pentru evolutie

Comunitatile de practica se dezvolta natural si de aceea proiectarea lor presupune mai mult indrumarea evolutiei lor decat crearea de la zero. Elementele de design ar trebui sa fie cele ce declanseaza evolutia natural a comunitatii. Iar evolutia ei este bazata pe relatii personale deja existente. Natura dinamica a comunitatilor este esentiala evolutiei lor. Pe masura ce comunitatea creste, noii membri aduc noi interese si pot redirectiona focalizarea comunitatii. De exemplu, comunitatea IT din cadrul unei firme a ajuns de la a fi marginalizata la a fi cea mai importanta deoarece compania a descoperit potentialul e-business-ului. Schimbarile stiintifice si tehnologice remodeleaza comunitatea si modul ei de lucru in permanenta. Fiind formate pe baza unor relatii deja existente, iar designul nu impune o structura, comunitatile consolideaza structura deja existenta.